Studie og hest, hvordan?

Studie og hest, hvordan?

8. maj 2021 Af Julieeherskind

“Hvordan har du tid og råd til at have hest, ved siden af studiet?”

Et spørgsmål mange efterhånden har stillet mig. Jeg bliver ofte mødt af fordommene om, hvorvidt man kan være studerende og have hest ved siden af – både på grund af det økonomiske og på grund af tid.

Jeg har haft hest siden jeg var 11 år gammel. At have hest er noget der har fyldt det meste af mit liv og noget jeg, lige nu, har svært ved at forestille mig uden. Dog var jeg godt klar over, da jeg søgte ind på drømmestudiet, at det ville blive en udfordring med både hest og uddannelse på én gang. En udfordring, ikke umuligt.

Forberedelser, overvejelser og prioriteringer 

Jeg har altid vidst, at det var Aalborg jeg skulle læse i. Da jeg havde sendt studieansøgningerne afsted, begyndte boligjagten. Allerede her begyndte de første overvejelser, i forhold til placering af bolig. Jeg prioriterede at bosætte mig tæt på skolen, så jeg kunne cykle til og fra hver dag = spare penge på offentligt transport. Bevares, det er slet ikke umuligt at cykle fra midtbyen og ud til skolen – meeen vi ved godt hvad efterårets våde dage og vinterens urimelige kolde morgener ville føre til.

Da jeg startede på uddannelsen, lånte jeg min hest ud til en god veninde. Det var en helt genialt løsning for mig, da jeg gerne ville starte studiet ud med at være social, finde ud af om studiet og byen var det helt rigtige valg og finde mig et studiejob.

Hun lånte min hest i knap et år, hvor jeg i mellemtiden faldt til i ny by, fik nye bekendtskaber, læste på livet løs og fandt et job, som jeg trives ved og er rigtig glad for at have ved siden af studiet. Jobbet er bartender. Det er lige mig! Fest og farver, højt tempo, fed energi og en mega fedt sammenhold kollegaerne imellem. Bonus ved jobbet er, at det ligger i aften/nat timerne, så det ikke kommer til at gå ud over den tid jeg har om eftermiddagen til hest – win/win.

Jeg brugte foråret på at undersøge opstaldningssteder i Aalborg. Her lavede jeg mange lange lister med +/-, krav til opstaldningsstederne og krav om beliggenhed i forhold til min lejlighed.

Efter en masse research, kogte jeg listerne ned til tre privat stalde, jeg synes levede op til det jeg søgte i et opstaldningssted i forhold til faciliteter, pris og afstand. Jeg tog ud og besøgte staldene og faldt for stedet, der lå tættest på. Stedet tilbød:

  • Strøelse og stråfoder incl. i prisen (store bokse!)
  • Lang foldtid, på store græsmarker (to mindre flokke a 3-4 heste pr. mark) 
  • Udendørs ridebane og springbane meget tæt på 

Whats not to like?

Da jeg havde styr på studiejobbet og begyndte at tjene nok til at kunne have hesten i Aalborg, fik jeg den endeligt flyttet hertil i slutningen af sommerferien 2020. Den står nu opstaldet på samme vej, som jeg bor på. Det tager mig lige præcis to minutter at gå derover, hvilket gør det helt vildt nemt for mig tidsmæssigt! Jeg skal ikke bruge transport tid, enten i form af bus eller en go’ cykeltur. Tiden kan jeg i stedet bruge på min hest.

“Men har du tid til det?”

Endnu et spørgsmål, der går rigtig meget igen. Men ja, jeg har tid til det. Det er helt sikkert, at jeg ikke har tid til at ride hver dag. Men jeg har tid til at passe min hest, nusse om den, hygge mig med det og har tid til at ride langt de fleste dage. Når bøgerne indtager livet, skal der planlægges, som så meget andet.

Nogle dage må man nøjes med en hurtig ridetur, eller bare strigle og hygge sig på staldgangen. Det jeg gør, for at få tingene til at hænge sammen er, at lave en liste hver måned. På listen skriver jeg:

  • Skole (f.eks. 0815-1420)
  • Arbejde (f.eks. 1800-2300)
  • Axel (kunne være smed, dyrlæge besøg)
  • Staldvagter (udluk / indluk)

På den måde, strukturere jeg min hverdag, så jeg ved lige nøjagtigt hvad jeg skal hver dag. Det giver mig overblik over, hvor meget tid jeg har til rådighed til at læse, være i stalden eller sociale ting med veninderne.

“Lever du så af rugbrød og havregryn hver dag?”

Nej! Det gør jeg altså ikke. Selvfølgelig er det ikke laks og mørbrad hver dag, men jeg lever godt – hvis jeg selv skal sige det. Når jeg handler ind, går jeg oftest efter tilbudsvarer og datovarer. Det får pengene til at strække lidt længere i det lange løb. Jeg køber ikke ret tit slik og sodavand, men tillader mig det af og til, hvis der skal hygges i weekenden – det skal heller ikke være surt!

Så alt i alt, handler det hele om prioritering og hvilke forventninger man har, til at have hest ved siden af studiet. Selvom det kommer til at lyde lidt kliché, så passer det. Det er vejen frem, hvis man vil jonglere med hest, job og studie på én gang. Jeg gør det, og jeg er sikker på at I også kan klare det, hvis I vil det nok!

KLØ PÅ – NYD DET – RID NÅR DU RIDER, LÆS NÅR DU LÆSER 

Photocredit: Hartwigsen Photography – Fotograf Lea Theodora Hartwigsen